European Women Pharmacists Meeting

14deEuropean Women Pharmacist Meeting


De 14de European Women Pharmacist Meeting vindt op 23 november in Dresden. Het onderwerp van het congres is Interdisiplinaire samenwerking. Op vrijdag 22 november en zondag 24 november is er een sociaal programma. Stuur een berichtje naar het bestuur van de NOVA als je interesse hebt om mee te gaan naar Dresden. Hieronder vind je het voorlopige inhoudelijke programma voor de zaterdag.

13deEuropean Women Pharmacist Meeting

De Nederlandse delegatie

Waarom je naar Reykjavik had moeten gaan? Om het noorderlicht te zien, langs de tektonische platen te lopen, een geiser te zien die om de paar minuten het water tientallen meters omhoog laat spuiten.

En waarom je naar de European Women Pharmacist Meeting zou gaan? Om contact te leggen met collega’s uit andere landen, maar ook collega’s uit Nederland beter te leren kennen. In een andere omgeving kun je afstand nemen van de waan van de dag en van elkaar ideeën op doen. Apothekers in andere landen zijn soms verder met het verlenen van farmaceutische zorg, of kunnen van jou leren. Of een buitenlandse collega doet een project waar je zelf nog niet aan hebt gedacht.

Farmaceutische zorg

Op 15 september vond in Reykjavik de 13eEuropean Women Pharmacist

Het IJslandse apothekersbureau

Meeting (EWPM) plaats. ‘Onze’ ziekenhuisapotheker Fatma Karapinar vertelde buitenlandse collega’s over de farmaceutische zorg bij opname en ontslag die Nederlandse apothekers verlenen.

Voor de 72 IJslandse apotheken is dat toekomstmuziek. Want terwijl in veel landen de taken van de apotheker zijn verschoven van het distribueren van geneesmiddelen naar het verlenen van farmaceutische zorg, zijn de apothekers in IJsland nog niet zover. Farmaceutische zorg wordt alleen geleverd vanuit intramurale apotheken, zoals in het Landspitali ziekenhuis in Reykjavik.

Overzicht ontbreekt

Nederlandse bijdrage aan het congres

Apotheker Anna Bryndis maakt zich sterk voor de rol van zorgverlener voor de IJslandse apotheker. Zij onderzocht onder andere hoe huisartsen tegen apothekers aan keken. De communicatie tussen beide beroepsgroepen beperkt zich op dit moment tot het uitwisselen van praktische informatie. Dat is jammer, want huisartsen hebben nauwelijks een totaal overzicht van de medicatie die een patiënt gebruikt en zijn zeker op zoek naar een sparringpartner met farmacologische kennis. Apothekers zijn uitermate geschikt om deze rol in te vullen, vindt Bryndis. Zij daagt IJslandse apothekers dan ook uit zich e profileren met hun farmaceutische kennis.

Gender gap

Gender Gap

Wist je dat in Engeland vrouwelijke apothekers 5% minder verdienen dan hun mannelijke collega’s? Engelse bedrijven zijn verplicht om mannen en vrouwen met dezelfde functie, die hetzelfde werk verrichten gelijk te betalen. Lilian Anekwe presenteerde de resultaten van het Britse Chemist and Druggist. Zij deden gedetailleerd onderzoek naar verschillen in salarissen tussen mannen en vrouwen in de farmacie.

162 mannelijke apothekers met een managementfunctie in de apotheek, kregen gemiddeld 47.000 pond, in vergelijking met 44.660 pond voor hun vrouwelijke collega’s. Een verschil van ruim 2400 pond.

Praktijkonderzoek

Op het programma bestond verder uit lezingen over het in IJsland gevestigde Alvotech, dat op dit moment tien biosimilars in de pijplijn heeft. Florealis ontwikkelt kruidenpreparaten, die als geneesmiddel worden onderzocht en geregistreerd. Het IJslands Oculis ontwikkelt oogdruppels die het geneesmiddel, voor bijvoorbeeld maculadegeneratie, in het oog kan afleveren. Daarmee zijn intravitreale injectie is de toekomst wellicht niet meer nodig.

Rachel Macdonald presenteerde de Salford Lung Study, een praktijkonderzoek naar een nieuwe inhalator bij COPD, waaraan alle 130 apothekers in de regio deelnamen. De bedoeling van dit open-label onderzoek, waaraan alle patiënten met COPD konden deelnemen, was om de effectiviteit en veiligheid van de nieuwe inhalator in de dagelijkse praktijk aan te tonen. In tegenstelling tot de gangbare fase 3 studies waarin een nieuw middel in een gecontroleerde populatie wordt onderzocht. Voor openbare apothekers was dit een laagdrempelige mogelijkheid om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek.

Uitstapjes

Informeel diner

Een congres is extra aantrekkelijk als het op een plek is waar je toch al graag heen wilt. En zo’n plek bezoeken met collega’s is extra bijzonder. Het sociale programma bestond dit jaar uit een informeel diner op vrijdagavond in Reykjavik voor de eerste kennismaking met alle deelnemers. Door de gedeelde achtergrond leg je gemakkelijk contact met (buitenlandse) collega’s. Hebben jullie in Oostenrijk ook problemen gehad met de vervuilde valsartan? (ja) Hoe lang duurt de studie farmacie in IJsland? (een 3-jarige bachelor, gevolgd door een 2-jarige master en 6 maanden werkervaring om een vergunning te krijgen om als apotheker te werken) Wat is het opleidingsniveau van apothekersassistenten in IJsland? (afhankelijk van de apotheker, want die leidt de assistenten vaak zelf op) Als extra cadeautje werden we na het diner getrakteerd op het Noorderlicht.

Thingvellir Nationaal Park

Aanrader

Zaterdag werden alle deelnemers van het congres met een bootje overgezet naar Videy Island, het grootste eiland in het fjord waar Reykjavik aan ligt, voor een diner. En zondag sloten we het congres af met de Golden Circlebustoer, langs het vulkanische landschap, nationaal park Thingvellir, de geiser Strokkur en de waterval Godafoss.

Ik kan een bezoek aan IJsland iedereen aanraden. Maar ook de deelname aan een volgende EWPM volgend jaar september!

De volgende meeting waarschijnlijk in Dresden gehouden. Zodra meer duidelijk is over de plek en over de datum, is dat terug te vinden op de website www.vrouwelijkeapothekers.nl