Het overlijden van Sonja Keizers / Death of Sonja Keizers

(English below)

Op 26 september bereikte ons het bericht dat Sonja Keizers onverwacht is overleden na een noodlottig ongeval. Wij zijn verbijsterd en intens verdrietig.

Als voorzitter van de NOVA was zij het boegbeeld en de kartrekker van onze vereniging. Zij had een groot professioneel netwerk en trad op als bevlogen verbinder. Met veel empathie deelde zij haar kennis en expertise met anderen om zo de rol van vrouwelijke apothekers op unieke wijze vorm en inhoud te geven. In haar loopbaan als apotheker was zij een inspiratie voor velen. Wij gaan Sonja enorm missen, maar zullen er alles aan doen om de haar zo dierbare NOVA voort te zetten in haar geest.

Wij wensen Paul, gezin en familie van Sonja heel veel sterkte met dit tragische verlies.

Namens het bestuur van de NOVA.

Elaine ten Berge & Yasamin Latify


Yesterday, September 26th, we received the news that NOVA-president Sonja Keizers unexpectedly passed away after a fatal accident. We are overwhelmed and deeply saddened.

As chairman of NOVA (Dutch Association of Women Pharmacists), she was the figurehead and driving force of our association. She had a large professional network and acted as a passionate connector between diverse fields of activity. With great empathy, she shared her broad knowledge and expertise with others, personifying the role of female pharmacists in a unique way. In her career as a pharmacist, she was an inspiration to many. We will miss Sonja enormously and will do everything we can to continue the mission and objectives of NOVA in her spirit.

We wish her husband Paul, her children, family and relatives a lot of strength with this tragic loss.

On behalf of the board of the NOVA,

Elaine ten Berge & Yasamin Latify


27 reacties op “Het overlijden van Sonja Keizers / Death of Sonja Keizers

 1. Hilka Wolschrijn zegt:

  Al heel lang bewonderde ik Sonja om haar prachtige initiatieven. Pas een paar weken geleden heb ik haar persoonlijk ontmoet. Daarbij bleek ze niet alleen capabel, maar ook nog heel aardig en humoristisch. Ik voelde me meteen bij haar op mijn gemak.
  Ik was daarna zo van haar onder de indruk dat ik meerdere mensen in mijn omgeving over haar heb verteld.
  Hoe vaak kom je iemand tegen die én zo bevlogen, capabel en creatief is en tegelijk zo goed in staat te verbinden met anderen? Ik wou dat ik haar veel langer persoonlijk had gekend.
  Ik wens de familie en al de vrienden van Sonja veel liefde en warmte in deze voor hen zo zware tijd.

 2. Lara Walch zegt:

  It is hard to find the right words for what happened. Sonja was such an inspiring and glowing women. I only met her last weekend, but I felt very honored to get to know her and to learn from her. My deep condolences to her family and friends.

 3. Maryse Spapens zegt:

  Vandaag hoorde ik dat Sonja onverwachts is overleden. Wat een onvoorstelbaar verlies voor de farmacie en vooral voor haar familie, Paul en de kinderen!
  Deze mooie, krachtige vrouw met humor heeft me al aan het begin van mijn loopbaan bij SAL Apotheken geïnspireerd met haar visie op vrouwelijk leiderschap en ondernemerschap.
  We gingen de jaren erna ieder onze eigen weg en bleven elkaar altijd volgen. Dankbaar dat ik haar heb gekend 💜

 4. Mariëtte van de Lustgraaf-Wielens zegt:

  Lieve Sonja, het is onvatbaar dat je er niet meer bent, dat dit rouwbericht echt over jou gaat en we het zonder jouw inzet voor apothekers en voor vrouwen moeten stellen. Dank voor alles wat je voor ons hebt gedaan.
  Ik wens Paul en de kinderen heel veel sterkte toe.

  Mariëtte van de Lustgraaf-Wielens

 5. Astrid Giesen zegt:

  Ongelooflijk, niet te bevatten dat je er niet meer bent…
  Het was leuk om afgelopen weekend te zien hoe je als onze voorzitter bij de EWPM voor de groep stond met een enthousiast verhaal. En Paul in de pauze trots te horen vertellen jullie elkaar ooit hebben ontmoet.
  Je hebt als voorzitter de NOVA goed geprofileerd, zoals je alles wat je deed, heel goed en met hart en ziel deed!
  Dank voor alles, en voor het voorbeeld!

  Ik wens Paul, jullie kinderen en alle andere naasten veel mooie herinneringen en kracht om dit verlies te dragen.

 6. Wat een schok, dit is een groot verlies. Nog midden in leven, een sprankelende persoonlijkheid en een bevlogen apotheker. Veel sterkte voor de familie gewenst

 7. Annemieke de Groot zegt:

  Allereerst heel veel sterkte gewenst aan Sonja’s naasten. Wat een ongelofelijk gemis moet het verlies van een vrouw als Sonja voor hen zijn.

  Ik ontmoette Sonja voor het eerst op 8 maart van dit jaar, op een viering van internationale vrouwendag. Ik ken haar sindsdien als bevlogen apotheker en opiniemaker, maar vooral ook als ontzettend leuke en humoristische vrouw. Vanwege haar kennis én de persoonlijke klik heb ik Sonja daarna gevraagd om samen met mij workshops te geven over vrouwengezondheid aan apothekers en assistenten. Zij heeft mij daarop weer uitgenodigd voor een presentatie op het Europese congres voor vrouwelijke apothekers dat afgelopen weekend plaatsvond in Maastricht. Het was toen weer zo ontzettend gezellig, het is onwerkelijk dat haar dit vlak daarna is overkomen,

  Nogmaals het allerbeste aan haar naasten. Ik hoop dat de ongetwijfeld mooie en bijzondere herinneringen aan haar hen troost zullen bieden,

 8. Nancy Overmars zegt:

  Dankjewel Sonja voor alles wat je hebt gegeven, zo ongelofelijk zonde dat het niet meer heeft mogen zijn. Ik was altijd erg onder de indruk van je drive.
  Veel sterkte voor je naasten.

  • Guusta Huizer-Boehmer zegt:

   Lieve beste familie van Sonja, beste Paul.
   Ik schrijf dit eigenlijk aan Sonja:
   Ach Sonja wat waren wij “2 handen op één buik”, zo voel ik dat. Ik denk terug aan ons gesprek in Den Haag in een leuk kroegje in “De Passage” waar wij samen spraken over de Nederlandse Vrouwenraad (NVR). Het is 2 of 3 jaar geleden. Jij was samen met twee anderen genomineerd om namens de NVR om de “VN Commission on the Status of Women” in New York toe te spreken. We sparden er samen over hoe je jouw statements het beste aan de jury over tafel zou kunnen brengen. Angela Maas werd gekozen. Tja toch weer een arts. Jij hebt de apothekers ook hier op de kaart gezet. Je was bevlogen en hield van ons vak: dat deelden we en ook dat je de “buitenwereld” kennis wilde laten maken met ons mooie vak.
   Sonja, wat denk ik vaak aan je. Zeker nu ik eergisteren bloemen kreeg van de KNMP ter gelegenheid van mijn 50 jarig jubileum als apotheker: Ik zag in jou iemand die in deze tijd ” het gedachtengoed dat wij delen” naar de wereld om ons heen brengt. Niet veel collega’s konden het vak zo goed naar voren brengen/in het licht zetten als jij. Dank dank dank, weet dat je werk een prachtige bijdrage heeft gegeven aan ons vak, de vrouw en nog veel meer.!
   Guusta

 9. Rineke Gordijn zegt:

  Wat een schok, wat een stilte. Ik had Sonja een paar dagen geleden voor het eerst ontmoet op de EWPM, en ze was nog zoveel energieker en liever dan wat ik mij bij de oprichter van een apotheek zoals pillen en praten had voorgesteld. Zonder haar persoonlijk te kennen, was ze al mijn rolmodel, een vrouw die ziet wat er mist in de farmaceutische zorg en daar een oplossing voor creërt. Je kunt als apotheker wél patiënten helpen met een luisterend oor en compassie, en alsnog een financieel gezonde apotheek draaien. Nadat ik haar had ontmoet, was ze nog meer een bron van inspiratie voor mij, iemand die zich uitspreekt over haar zorgen, iemand die tot actie overgaat. Dat ze nog lang in onze gedachten mag blijven als de energieke, lieve en daadkrachtige vrouw die ze was. Heel veel sterkte gewenst aan haar familie, vrienden en collega’s.

 10. Dr. Anne Lewerenz zegt:

  Dear family, dear colleagues, I would also like to personally express my deep sorrow and condolences for the loss of Sonja.
  I cannot believe that I saw her full of life this weekend and suddenly she is no longer here. I wish you much strength for the coming time.
  Sincerely
  Anne Lewerenz

 11. Dear family, dear colleagues of NOVA, the sudden death of Sonja has touched me deeply. I first met her in The Hague in 2015, when I accompanied my life partner Anne to a European Women Pharmacists Meeting for the first time. I got to know her as a lively, self-confident, humorous and energetic woman. I would like to express my condolences with the attached piece of music, a melody from Orpheus and Eurydice by Christoph W. Gluck played by my colleague Sima Tirov (violin) and me (harp). https://youtu.be/pnvROe_h8A0?si=3CMC76_auibmHUBZ

  Joseph Shallah

 12. Dear family and colleagues,
  We were shocked to hear of Sonja’s sudden death.
  Just last week we were still together at the European Pharmacists’ Meeting. We got to know her as a strong chairperson of NOVA, as a European networker and as a wonderful colleague.
  Please accept our sincere condolences on the death of Sonja, our much appreciated colleague.

  On behalf of the Deutscher Akademikerinnebnund e.V.
  Manuela B. Queitsch, President
  On behalf of the Working Group Women in Pharmacy Dr. Anne Lewerenz

 13. Marjolein Dernier zegt:

  Wat een verschrikkelijk nieuws! Ik vind het heel erg! Ik mocht Sonja zeer graag. Ik heb 2 jaar met haar in het bestuur van NOVA gezeten. Dit was ontzettend leuk. Ze wist iedereen te inspireren. Ze was altijd heel enthousiast en vrolijk. Ze had heel veel empathie. En ze wist iedereen te motiveren. Ze had heel veel positieve energie en die energie werkte aanstekelijk voor de mensen in haar omgeving. Ik ga haar heel erg missen! Ik wil Paul, hun kinderen, familie en naasten heel veel sterkte toewensen in dit enorme verlies.

  liefs Marjolein Dernier – van den Berg

 14. Jenny Cobden zegt:

  So sorry to hear this sad news. I had a very enjoyable evening last Friday in Maastricht on the same dinner table as Sonja and Paul, who made us feel so welcome, and which will now be unforgettable.
  Condolences to Paul and family on your very sad loss.

 15. Ulla Holtkamp zegt:

  Liebe Familie von Sonja, liebe ÑOVA Kolleginnen
  Meine tiefe Anteilnahme ist mit euch zu diesem großen Verlust.
  Ich durfte Sonja erst am vergangenen Wochenende während des EWPM erleben: ihre positive Energie, ihre zupackende Art haben mich froh gemacht. Sie bleibt strahlend in Erinnerung.
  In Trauer und Anteilnahme Ulla Holtkamp

 16. Marga van Weelden zegt:

  Beste Paul, niet te geloven, niet te bevatten. Jullie samen, zo respectvol en beiden met eigen ambities. Hoe Sonja in de farmacie haar eigen weg is ingeslagen, vol ambitie en met zo’n positieve uitstraling, verdient veel bewondering. Zij wist zich gesteund door jou. Sonja is voor altijd in mijn hart.
  Heel veel kracht gewenst nu en zeker ook in de tijd die komt.

 17. Geschokt en verdrietig heb ik vandaag kennis genomen van het zo plotse overlijden van Sonja. Als website-developer heb ik haar leren kennen als een vrolijke, gedreven en ontzettend enthousiasmerende persoonlijkheid, met wie ik erg graag samenwerkte. Zij was een heel mooi mens.

  Ik wens gezin, familie en vrienden, alsmede uiteraard haar collega’s en Nova heel veel sterkte met dit groot verlies.

  Ralph Smit

 18. Sonja Guntschnig zegt:

  Dear Paul and the Keizers kids,

  I have met your Sonja last weekend at the EWPM in Maastricht as the vibrant, lively, incredibly inspiring woman that she was. Sonja has certainly left a lasting impact in my heart, being an advocate of women’s rights and the forthcoming of the pharmacy profession but also privately being such a funny and cheerful peer.
  Even though I’d only just met Sonja, the message of her passing leaves me deeply crushed and reminds me of how short life can be and that it should not be taken for granted.
  My condolences to you – I hope you can think about all the good times you had together, rather than your tragic loss.

  To Sonja: I am grateful that I got to meet you. Thank you for all the efforts you have made nationally and internationally for your female peers.
  I didn’t get to know you well but from what I’ve learned about you on this last weekend you probably won’t rest but just party somewhere else.

  My deepest sympathies and love to the bereaved family, to all members of NOVA, Sonja’s friends and colleagues.

  Sonja Guntschnig

  • Stil door dit plotse bericht. Sommige mensen springen er uit. Sonja was zo iemand voor mij. Met humor en een enorme drive baande ze een weg voor onderwerpen zoals vrouwen&geneesmiddelen en nam mij een stukje mee op dat pad. Ik zal haar missen. Veel sterkte Paul, familie en naasten.

 19. Really saddened to hear the sad news of Sonja’s passing. Sending my sincere condolences to Paul and all the family.

  I only met her last weekend in Maastricht but feel that I have lost a long-time friend and colleague. We discussed our heights [she was tall and I am shorter…], her sale of her pharmacy 3 years ago which she said was her ‘baby’ and customers came in to see her, all things menopause and on the walk on Sunday, how important it was for social care provision for the elderly and the situation in the Netherlands versus in the UK. Will miss her.

  • Meike van "t Hof zegt:

   Wat een vreselijk en ontzettend verdrietig bericht. Ik heb Sonja afgelopen zaterdag ontmoet bij het internationale apothekerscongres en was onder de indruk van haar energieke uitstraling en humorvolle bijdrage hieraan. Heel veel sterkte en kracht gewenst aan allen die haar dierbaar waren. Ongelooflijk groot verlies.

 20. Hanneke Kruidhof zegt:

  Beste Paul en kinderen,

  Sonja straalde afgelopen weekend en was zo vol energie. Paul je was wellicht de enige man tijdens het symposium, maar je hebt haar op een mooie manier van dichtbij kunnen meemaken. De trots kon je op je gezicht zien, dat het een succes was en een overall zeer mooi weekend.

  Sonja heeft veel bereikt binnen de farmacie en is een voorbeeld voor velen in ons vak.
  Veel harten heeft ze gestolen wat dat betreft.

  Het is dan ook heel raar om te beseffen dat ze er niet meer is.
  Geef haar een mooie plek in jullie harten en herinner haar voor wie ze voor jullie was/is.

  Sterkte
  Hanneke Kruidhof

 21. Anita Minova zegt:

  Ongelofelijk… zaterdag vol met energie, vrolijk… fantastisch symposium in Maastricht georganiseerd…
  Midden in het leven en nog zoveel te geven…
  Bijzondere vrouw, bijzondere apotheker… inspiratie voor zoveel van ons binnen de professie.
  Lieve Sonja,
  RIP🖤

 22. I too have recently returned from the EWPM in Maastricht, as one of a group who have been involved with the UK NAWP for many years. The news today is desperately sad, and the feeling amongst those of us who attended from the UK, is that ‘we have lost one of our own’. She will be remembered with respect and affection. My condolences to her husband, family, friends and colleagues.

 23. I met this incredible woman at the European women’s meeting in Maastricht. She was a lovely lady full of joy. She made everyone feel so empowered and welcomed. As nawp we are very sad to hear the news and still in shock. We still can’t get over the news .
  Sending our love and deepest sympathies to the family.

Reageren niet mogelijk.