Voorjaarsbijeenkomst 6 maart 2025

Meer aandacht voor sekse- en genderaspecten bij een farmacotherapeutische behandeling

Locatie: HagaZiekenhuis

Programma

18.00-18.30u    Ontvangst

18.30-19.30u    Indisch buffet

19.30-20.15u    Loes Visser, ziekenhuisapotheker-epidemioloog HagaZiekenhuis. 

“Farmacotherapie: zijn er sekseverschillen in effectiviteit en bijwerkingen?”

Mannen en vrouwen verschillen van elkaar en deze verschillen kunnen ook leiden tot een verschil in respons op medicatie. Vrouwen zijn de laatste jaren wel steeds meer vertegenwoordigd in geneesmiddeltrials, maar het aandeel van vrouwen blijft nog altijd klein en de man-vrouwverschillen die hieruit blijken, zijn nog niet vertaald naar bijsluiters en richtlijnen, en daarmee naar de praktijk. Standaarddoseringen lijken in de praktijk vooral te leiden tot meer bijwerkingen bij vrouwen. Tijdens deze interactieve sessie word je kennis over het verschil in werking van geneesmiddelen tussen mannen en vrouwen verbreed. Aan de hand van casuïstiek wordt besproken welke fysiologische man-vrouw verschillen er zijn en wordt uitgelegd waarom het belangrijk is om de farmacotherapeutische behandeling daarop aan te passen. 

20.15-20.45u    Amanda Evelo, apotheker-promovendus HagaZiekenhuis & Erasmus MC. 

“Onderzoek naar suboptimale behandeling van vrouwen m.b.v. data van Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK)”

Vrouwen zijn gemiddeld genomen gevoeliger voor bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. Daarnaast is uit retrospectief observationeel onderzoek gebleken dat de effectiviteit van een aantal oudere geneesmiddelgroepen (bètablokkers, ACE-remmers en Angiotensine 2 antagonisten) voor vrouwen met hartfalen al maximaal is bij 50% van de aanbevolen dosering. Dit heeft echter niet geleid tot aanpassing van de doseeradviezen voor vrouwen.  Het gebrek aan seksespecifieke doseeradviezen leidt mogelijk tot meer bijwerkingen met als gevolg medicijnwissels, dosisreductie of vroegtijdig stoppen van geneesmiddelen, met andere woorden een suboptimale behandeling. Dit wordt met behulp van data van SFK in kaart gebracht. Tijdens deze sessie worden de eerste resultaten van deze studie gedeeld. 

20.45-21.15u    Christina de Groot, student Farmacie Universiteit Leiden. 

“Patiënttevredenheid over de langdurige hormoonbehandeling bij transgender en gender diverse personen”.

De afgelopen decennia zijn transgender en gender diverse personen steeds zichtbaarder geworden in de maatschappij. Ook de vraag naar gender-bevestigende behandelingen is gestegen. Gelukkig worden gender-bevestigende hormoonbehandelingen in steeds meer centra aangeboden, en apothekers komen er ook meer mee in aanraking. In het HagaZiekenhuis hebben wij een patiënttevredenheidsonderzoek uitgevoerd over de ontvangen zorg en de effecten van de hormoonbehandeling. Voor dit onderzoek hebben wij zelf een vragenlijst opgesteld aan de hand van gesprekken met transgender en gender diverse personen, ervaringen van de behandelaren en bestaande medicatie evaluatie vragenlijsten. Tijdens deze presentatie worden de verschillende gender-bevestigende behandelingen besproken en worden de bevindingen van het patiënttevredenheidsonderzoek gedeeld.

21.15-21.30u    Paneldiscussie met het publiek onder leiding van Loes Visser over de betekenis van de bevindingen van de sprekers en hoe we kunnen zorgen voor verdere implementatie.

21.30-22.00u    Afsluiting met een drankje.

De bijeenkomst is geaccrediteerd door de KNMP.

Klik hier om je in te schrijven. Inschrijven kan tot donderdag 27 februari.